BCAA, czyli Branched Chain Amino Acid to aminokwasy rozgałęzione, takie jak leucyna, izoleucyna i walina. Aminokwasy te są to aminokwasy egzogenne, co oznacza, że organizm sam nie potrafi ich produkować i muszą być one dostarczane z zewnątrz z pożywieniem. Wspomagają one budowę masy mięśniowej, a także redukcję tkanki tłuszczowej, przyśpieszają regenerację organizmu po treningu, regulują poziom cukru we krwi. Dawkowanie BCAA jest zależne od rodzaju wysiłku, jego intensywności oraz czasu trwania. Zazwyczaj stosuje się 0, 08 g do 0, 2 g na 1 kg masy ciała, co daje dla osoby o masie ciała 70 kg od 5, 6 g do 14 g w ciągu doby. Aminokwasy rozgałęzione w zależności od przyjętej taktyki, przyjmuje się przed treningiem w celu dostarczenia ich do ustroju, aby w momencie zapotrzebowania organizm mógł je natychmiast wykorzystać; w trakcie treningu, zazwyczaj, gdy trening trwa dłużej lub po nim wykonywane są jeszcze dodatkowe ćwiczenia, lub po trening w celu przyśpieszenia regeneracji organizmu i przyśpieszenia budowy mięśni.
ZMA to suplement diety, którego składnikami jest cynk, magnez i witamina B Cynk bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych. Jest niezbędny do syntezy białek, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych, wpływa na rozwój fizyczny. Jego niedobór prowadzi do spadku odporności, niepłodności, zahamowania wzrostu oraz zmian skórnych. Magnez bierze udział w przemianach węglowodanów, jest niezbędny do aktywnego transportu sodu i potasu, działa przeciw stresowo i spowalnia starzenie się organizmu. Jego nierobów powoduje zaburzenia krążenia, nadpobudliwość, kruchość kości, a także zwiększa ryzyko choroby nowotworowej. Witamina B6 jest koenzymem biorącym udział w przemianach białek, tłuszczy i węglowodanów. Jest ona konieczna do syntezy serotoniny i adrenaliny. Jej niedobór ogranicza syntezę białek ustrojowych, hemoglobiny i ciał odpornościowych. Suplementacja ZMA prowadzi do uzupełnienia tych składników w organizmie, szczególnie u osób trenujących sporty siłowe, gdyż dochodzi u nich do największych strat cynku, magnezu oraz witaminy B